Monday, 6 June 2016

Usah Risau Jika Hamil di Bulan Puasa

ibu hamil

Selamat Menyambut Ramadhan semua ye...
Baru hari pertama hari ni kan...

Semuanya semangat bangun sahur...
Anak sulung saya darjah 1...kejut sekali je terus bangun...hihihi...
Harap2 dia dapat puasa penuh hari ni.

Mak-mak yang hamil pulak macamana??
Boleh puasa asalkan kesihatan ibu dan baby baik.
Kalau dah seharian asyik muntah je...boleh berbuka.
Kena tau kondisi kesihatan sebelum berpuasa.

Kalo takde apa2 yang memudaratkan...alhamdulillah boleh puasa.
Jangan lupa sahur ye....

Jom baca tips untuk ibu hamil yang nak puasa.
  •  Ambil makanan tinggi serat seperti roti bijirin penuh dan beras perang. Makanan ini ambil masa yang lama untuk dihadamkan dan dapat membantu kekalkan tahap tenaga lebih lama.
  • Kurangkan makanan bergula kerana ia dibakar dengan cepat.
  • Ambil protein daripada sumber seperti ayam, daging, telur dan kekacang.
  • Jangan lupa buah-buahan dan sayuran yang kaya dengan sumber vitamin dan mineral.
  • Waktu berbuka pastikan pengambilan makanan daripada semua kumpulan makanan utama.
  • Pengambilan air yang cukup juga penting untuk elakkan dehidrasi. Jangan ambil minuman berkafein. Seeloknya air masak kosong.
Macam mana nak pastikan air yang diminum tu mencukupi sedangkan kita puasa kan.....Boleh ikot tips minum air masak bulan puasa kat bawah ni.

waktu minum air bulan puasa

Selain tu, ibu hamil jugak boleh ambil set sahur Shaklee untuk berikan tenaga yang berterusan...InsyaAllah. Set sahur mengandungi :

  • ESP - Bekalan protein sepanjang hari yang memberi tenaga sepanjang berpuasa
  • Performance Drink - Mengelakkan kehilangan air dalam badan secara pantas
  • Meal Shake - Bekalkan nutrien lengkap untuk menyokong badan sepanjang berpuasa
  • Cinch Energy Tea Mix - Selamat, penggalak tenaga semulajadi.
set sahur ibu hamil

Kalau nak oder set sahur ni, boleh whatsapp saya ye. Saya akan beri aturan yang betul. Harga istimewa juga menanti untuk Jun sempena promosi Meal Shake untuk bulan ni.

Hubungi saya :
Waahida (971611)
013.606.5090
FB : www.facebook.com/wawa.waahida
FB Page : www.facebook.com/CikguSuperVitamin